18okt

Pečená miska z cvikly a sladkých zemiakov 🥗

Úvod

Tento recept na pečenú misku kombinuje zapekanú cviklu a sladké zemiaky s chrumkavými cícerovými bôbmi, avokádom a ľahkou tahini omáčkou. Výsledkom je krásne farebné, výživné a lahodné jedlo vhodné pre všetkých, ktorí hľadajú zdravú a chutnú možnosť 🌱. Kombinácia quinoa, zeleniny a avokáda poskytuje dostatok vlákniny, vitamínov a zdravých tukov, čo podporuje celkovú vitalitu organizmu. Príprava je jednoduchá a hravo zvládnuteľná aj pre začiatočníkov v kuchyni 🍲.

Popis ingrediencií

Pre misu:

2 stredné cvikly, orezané a olúpané: Repa je bohatá na antioxidanty, vlákninu a dôležité vitamíny ako kyselina listová a vitamín C. Pridáva do jedla jemnú sladkosť a nádhernú, hlbokú farbu.

2 stredné sladké zemiaky, ošúpané a nakrájané na kocky: Sladké zemiaky sú skvelým zdrojom vitamínu A a vlákniny, ktoré podporujú zdravé trávenie. Ich sladká chuť a jemná textúra výborne dopĺňajú ostatné ingrediencie.

1 PL (polievková lyžica) olivového oleja: Olivový olej obsahuje zdravé mononenasýtené tuky, ktoré podporujú zdravie srdca. Dodáva jemnú chuť a pomáha zelenine získať chrumkavú textúru pri restovaní.

Soľ, podľa chuti: Soľ zvýrazňuje chuť všetkých ingrediencií a dodáva jedlu vyváženú chuť. Je dôležité ju používať s mierou na udržanie zdravého stravovania.

1 šálka uvarenej quinoa: Quinoa je kompletný proteín a obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, čo z nej robí ideálnu zložku pre vegetariánske a vegánske jedlá. Okrem toho je bohatá na vlákninu, horčík a antioxidanty.

1 avokádo, nakrájané na plátky: Avokádo je zdrojom zdravých tukov, ktoré podporujú zdravie srdca a zlepšujú vstrebávanie živín. Jeho krémová konzistencia dodáva jedlu hladkú textúru a lahodnosť.

1 plechovka cíceru, scedená a prepláchnutá: Cícer je výborným zdrojom rastlinných bielkovín a vlákniny, ktorá podporuje trávenie a dlhodobý pocit sýtosti. Je ideálny na pridanie do jedál, ktoré potrebujú výživnú a chrumkavú zložku.

Čerstvá petržlenová vňať alebo koriander na ozdobu: Tieto bylinky dodávajú sviežu chuť a zlepšujú vzhľad jedla. Obsahujú aj vitamíny a antioxidanty, ktoré podporujú celkové zdravie.

Pre dresing Tahini:

1/4 šálky tahini: Tahini je pasta zo sezamových semienok bohatá na zdravé tuky, bielkoviny a minerály ako vápnik a železo. Dodáva dresingu krémovú textúru a jemnú orieškovú chuť.

2 PL citrónovej šťavy: Citrónová šťava dodáva jedlu kyslosť, ktorá vyrovnáva chuť bohatého tahini a zeleniny. Obsahuje vitamín C, ktorý podporuje imunitný systém.

1 PL olivového oleja: Olivový olej spája všetky ingrediencie v dresingu a dodáva mu jemnú, hladkú konzistenciu. Zdravé tuky v oleji zlepšujú vstrebávanie vitamínov zo zeleniny.

1 strúčik cesnaku, mletý: Cesnak pridáva výraznú, aromatickú chuť, ktorá skvelo dopĺňa tahini a citrón. Obsahuje látky podporujúce imunitu a celkové zdravie.

2-3 PL vody (na zriedenie): Voda sa používa na dosiahnutie požadovanej konzistencie dresingu, aby bol hladký a ľahko sa nalieval. Pomáha znížiť hustotu bez ovplyvnenia chuti.

Soľ a korenie na dochutenie

Postup prípravy

Pečená cvikla a sladké zemiaky:
Predhrejte rúru na 200 °C. Na kocky nakrájané batáty a ošúpanú, na kocky nakrájanú cviklu premiešajte s olivovým olejom a štipkou soli. Rozložte ich v jednej vrstve na plech na pečenie. Pečieme 25-30 minút, v polovici času premiešame, aby sa zelenina rovnomerne upiekla, kým nezmäkne a neskaramelizuje.

Príprava cíceru:
Kým sa zelenina pečie, zohrejte malú panvicu na strednom ohni a pridajte kvapku olivového oleja. Pridajte cícer a za občasného miešania duste 5-7 minút, kým nebude chrumkavý a zlatistý. Dochutíme soľou a odstavíme z ohňa.

Tahini dresing:
V malej miske vyšľahajte tahini, citrónovú šťavu, olivový olej a nasekaný cesnak. Postupne pridávajte vodu po lyžiciach, až kým dresing nebude hladký a tekutý. Dochutíme soľou a čiernym korením podľa potreby.

Zostavenie pečenej misky:
Začnite so základom uvarenej quinoa vo veľkej mise. Navrch poukladajte pečenú cviklu, sladké zemiaky, plátky avokáda a chrumkavý cícer. Výdatne pokvapkajte tahini dresingom.

Print Recipe

Ozdobenie a servírovanie:
Navrch posypte čerstvou petržlenovou vňaťou alebo koriandrom. Podávajte okamžite a vychutnajte si túto farebnú a zdravú pochúťku! 🥗

Pečená miska recept

Hodnotenie Školy stravovania: 9/10. Tento recept je vysoko funkčný a zdravý vďaka pestrým a výživným ingredienciám. Je vhodný aj pre vegetariánov a vegánov a poskytuje vyvážené množstvo bielkovín, sacharidov a tukov.

Záver

Tento recept na pečenú misku kombinuje pestré a výživné ingrediencie do jedného chutného a vyváženého jedla 🌿. Ak hľadáte zdravú alternatívu plnú rastlinných bielkovín, vitamínov a zdravých tukov, recept je presne pre vás. Príprava je jednoduchá a rýchla, takže si ho môžete vychutnať kedykoľvek počas dňa ✨🥑🍋.

Stručný popis receptu

Pečená miska z červenej cvikly a sladkých zemiakov

Recipe by Škola stravovania
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Total time

1

hour 

10

minutes

Ingrediencie

  • 2 stredné cvikly, orezané a olúpané

  • 2 stredné sladké zemiaky, ošúpané a nakrájané na kocky

  • 1 lyžica olivového oleja

  • Soľ, podľa chuti

  • 1 šálka uvarenej quinoa

  • 1 avokádo, nakrájané na plátky

  • 1 plechovka cíceru, scedená a prepláchnutá

  • Čerstvá petržlenová vňať alebo koriander na ozdobu
    Na dresing Tahini:

  • 1/4 šálky tahini

  • 2 lyžice citrónovej šťavy

  • 1 lyžica olivového oleja

  • 1 strúčik cesnaku, mletý

  • 2-3 lyžice vody (na zriedenie)

  • Soľ a korenie, podľa chuti

Postup prípravy

  • Predhrejte rúru na 200 °C.
  • Na kocky nakrájané batáty a ošúpanú, na kocky nakrájanú cviklu vhoďte na olivový olej a štipku soli. Rozložte ich v jednej vrstve na plech na pečenie. Restujeme 25-30 minút, v polovici miešame, kým zelenina nezmäkne a neskaramelizuje.
  • Pripravte si cícer:
    Kým sa zelenina opeká, zohrejte malú panvicu na strednom ohni s kvapkou olivového oleja. Pridajte cícer a za občasného miešania duste 5-7 minút, kým nebude chrumkavý a zlatý. Dochutíme soľou a odstavíme.
  • Urobte dresing Tahini: V malej miske vyšľaháme tahini, citrónovú šťavu, olivový olej a mletý cesnak. Postupne po lyžiciach zašľahávame vodu, kým nebude zálievka hladká a tekutá. Dochutíme soľou a korením podľa chuti.
  • Zostavte pečenú misku:
    Začnite so základom uvarenej quinoa vo veľkej mise. Navrch poukladáme pečenú cviklu, sladké zemiaky, plátky avokáda a chrumkavý cícer. Výdatne pokvapkáme tahini dresingom.
  • Navrch posypte čerstvou petržlenovou vňaťou alebo koriandrom. Podávajte okamžite a vychutnajte si!

Hodnotenie Školy stravovania:

  • Hodnotenie Školy stravovania: 9/10. Tento recept je vysoko funkčný a zdravý vďaka pestrým a výživným ingredienciám. Je vhodný aj pre vegetariánov a vegánov a poskytuje vyvážené množstvo bielkovín, sacharidov a tukov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Toto pole je povinné.

Toto pole je povinné.