16máj

1 jednoduchý recept pre semiačkové krekry

Úvod

Recept na semiačkové krekry je skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú zdravý a chutný snack. Tieto krekry sú plné rôznych semienok, ktoré poskytujú vysoký obsah vlákniny, omega-3 mastných kyselín a proteínov. Príprava je pomerne jednoduchá, no vyžaduje si trochu trpezlivosti pri čakaní, kým semienka nasiaknu vodou. Ideálny recept pre vegetariánov aj pre tých, ktorí chcú obmedziť sacharidy. 🌿👍

Popis ingrediencií pre semiačkové krekry

1. Ľanové semienka (90 g) – sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré podporujú zdravie srdca. Obsahujú aj vysoké množstvo vlákniny, čo zlepšuje trávenie a pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi.

2. Tekvicové semienka (90 g) – sú vynikajúcim zdrojom horčíka, ktorý je dôležitý pre správnu funkciu svalov a nervového systému. Obsahujú tiež antioxidanty a zdravé tuky, ktoré podporujú celkové zdravie.

3. Slnečnicové semienka (90 g) – Slnečnicové semienka sú bohaté na vitamín E, silný antioxidant, ktorý chráni bunky pred poškodením. Sú tiež zdrojom zdravých tukov a bielkovín, ktoré prispievajú k zdravému metabolizmu.

4. Sézamové semienka (20 g) – obsahujú vysoké množstvo vápnika, ktorý je nevyhnutný pre zdravé kosti a zuby. Sú tiež dobrým zdrojom zdravých tukov a vlákniny, čo prispieva k zdravému tráveniu.

5. Soľ pridáva chuť a pomáha zvýrazniť ostatné chute v recepte. Je však dôležité ju používať s mierou, aby sa predišlo nadmernému príjmu sodíka.

6. Rasca je korenie, ktoré pridáva jedlu výraznú chuť a arómu. Má tiež zažívacie vlastnosti a pomáha pri trávení.

7. Provensálske korenie je zmes byliniek, ako je tymián, rozmarín, oregano a bazalka, ktorá dodáva jedlu aromatickú a vyváženú chuť. Táto zmes je často používaná v stredomorskej kuchyni.

8. Iné obľúbené korenie – môže zahŕňať napríklad papriku, kurkumu alebo čierne korenie, ktoré dodajú jedlu osobitnú chuť a arómu. Voľba korenia je na vás, podľa vašich chuťových preferencií.

9. Iné bylinky, prípadne rozdrvený cesnak – Bylinky ako petržlen, koriander alebo pažítka môžu jedlu pridať čerstvosť a zvýšiť jeho výživovú hodnotu. Rozdrvený cesnak dodá pikantnosť a má aj antimikrobiálne vlastnosti.

10. Psyllium (voliteľné) je rozpustná vláknina, ktorá pomáha regulovať trávenie a udržiavať zdravú črevnú mikroflóru. Je tiež skvelým spojivom, ktoré pomáha udržať krekry pohromade.

11. Orechy, ako sú mandle, vlašské orechy alebo kešu, pridávajú jedlu chrumkavosť a bohatú chuť. Sú tiež zdrojom zdravých tukov, bielkovín a minerálov, ktoré podporujú celkové zdravie.

Postup prípravy pre semiačkové krekry

1. Namleté ľanové semienka namočíme do vody na 30 minút:

   Najprv ľanové semienka namelieme na jemný prášok pomocou mlynčeka alebo mixéra. Potom ich vložíme do misky a zalejeme dostatočným množstvom vody, aby nasiakli a vytvorili hustú gélovitú konzistenciu. Tento krok pomáha semienkam uvoľniť svoje živiny a umožňuje im lepšie viazať zmes.

2. Ostatné semienka nemelieme, iba dáme do misy:

   Do väčšej misy pridáme celé tekvicové, slnečnicové a sézamové semienka. Nemelieme ich, aby sme zachovali ich textúru a chrumkavosť, čo dodá krekrom príjemnú štruktúru.

3. Pridáme soľ, obľúbené korenie, prípadne cesnak a iné bylinky:

   K semienkam v miske pridáme štipku soli podľa chuti. Pridáme aj provensálske korenie, rascu a ďalšie obľúbené korenie alebo bylinky. Ak sa rozhodneme, môžeme pridať aj rozdrvený cesnak pre intenzívnejšiu chuť.

4. Zalejeme vriacou vodou do výšky semienok:

   Semienka v miske zalejeme vriacou vodou tak, aby bola voda na rovnakej úrovni ako semienka. Toto napomôže semienkam rýchlo nasiaknuť a zmäknúť, čo zjednoduší ich ďalšie spracovanie.

5. Prikryjeme a necháme odstáť 45 minút:

   Misku zakryjeme potravinovou fóliou alebo uterákom a necháme odstáť približne 45 minút. Počas tejto doby semienka nasajú vodu a zmäknú, čo im umožní lepšie sa spojiť s ostatnými ingredienciami.

6. Pridáme zmes s ľanovými semienkami:

   Po uplynutí 45 minút pridáme do misy zmes s namočenými ľanovými semienkami. Táto gélovitá zmes pomôže spojiť všetky semienka dokopy a dodá krekrom lepšiu štruktúru.

7. Môžeme pridať psyllium, prípadne iné semienka a/alebo orechy:

   Ak chceme, môžeme pridať psyllium pre extra vlákninu a lepšiu konzistenciu. Pridáme aj ďalšie semienka alebo nasekané orechy podľa vlastnej chuti, aby sme obohatili krekry o ďalšie chute a textúry.

8. Zmiešame všetko do lepkavej konzistencie a vyvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie (hrúbka cca 3 mm):

   Všetky ingrediencie dôkladne zmiešame, aby sme dosiahli jednotnú lepkavú konzistenciu. Zmes položíme medzi dva papiere na pečenie a vyvaľkáme na hrúbku približne 3 mm, čím zabezpečíme rovnomernú hrúbku.

Chrumkavé semiačkove krekry

9. Pečieme na 160 stupňov cca 35-40 minút:

   Plech so zmesou vložíme do predhriatej rúry na 160 stupňov Celzia. Pečieme približne 35-40 minút, kým krekry nie sú zlatisté a chrumkavé. Po upečení ich necháme vychladnúť a potom ich narežeme alebo nalámeme na menšie kúsky.

Hodnotenie Školy stravovania: 9/10.

Tento recept je vysoko funkčný a zdravý vďaka kombinácii kvalitných ingrediencií, ktoré podporujú celkové zdravie a sú vhodné aj pre rôzne diétne obmedzenia.

Záver

Semiačkové krekry sú vynikajúcou voľbou pre zdravý snack plný výživných semienok. Jednoduchá príprava a možnosť prispôsobiť si korenie a bylinky podľa chuti robia tento recept ideálnym pre rôzne príležitosti. Užite si chrumkavé krekry samostatne alebo s obľúbeným dípom! 🌿✨

Ingrediencie

90 g ľanových semienok

90 g tekvicových semienok

90 g slnečnicových semienok

20 g sezamových semienok

soľ

rasca

provensálske korenie

iné obľúbené korenie

iné bylinky, prípadne rozdrvený cesnak

psyllium (voliteľné)

orechy

Postup prípravy receptu

1. Namleté ľanové semienka namočíme do vody na 30 minút.

2. Ostatné semienka nemelieme, iba dáme do misy.

3. Pridáme soľ, obľúbené korenie, prípadne cesnak a iné bylinky.

4. Zalejeme vriacou vodou do výšky semienok.

5. Prikryjeme a necháme odstáť 45 minút.

6. Pridáme zmes s ľanovými semienkami.

7. Môžeme pridať psyllium, prípadne iné semienka a/alebo orechy.

8. Zmiešame všetko do lepkavej konzistencie a vyvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie (hrúbka cca 3 mm).

9. Pečieme na 160 stupňov cca 35-40 minút.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Toto pole je povinné.

Toto pole je povinné.