12jún

Mladá fazuľka v kôprovo-smotanovej omáčke: Zdravý a svieži recept

Úvod

Tento recept na mladú fazuľku v kôprovo-smotanovej omáčke prináša svieži a chutný zážitok. Mladá fazuľka dodáva jedlu jemnosť a chrumkavosť, zatiaľ čo kôprovo-smotanová omáčka dodáva lahodnú krémovosť. Príprava je relatívne jednoduchá, hoci vyžaduje trochu trpezlivosti pri varení omáčky, aby stratila múčnu príchuť. 🫘🍃👌

Popis ingrediencií pre mladú fazuľku v kôprovo-smotanovej omáčke

½ kg mladej fazuľky: Mladá fazuľka je jemná a chrumkavá, ideálna na prípravu sviežich jedál. Dodáva jedlu výbornú textúru a chuť. Okrem toho je bohatá na vitamíny a minerály.

TIP: Zelené struky sú výživnejšie ako žlté. Kôpor podporuje trávenie a uvoľňuje kŕče.

½ cibule: Cibuľa dodáva jedlu sladkú a výraznú chuť. Je základom mnohých omáčok a polievok. Má tiež antibakteriálne a protizápalové vlastnosti.

3 dkg ghee masla: Maslo zabezpečí jemnosť a bohatú chuť omáčky. Používa sa na zjemnenie a zlepšenie konzistencie. Obsahuje zdravé tuky, ktoré podporujú vstrebávanie vitamínov.

½ zväzku kôpru: Kôpor dodáva jedlu sviežu a jemne pikantnú chuť. Podporuje trávenie a uvoľňuje kŕče. Je bohatý na antioxidanty a vitamíny.

½ l slepačieho vývaru (kocka bujónu): Vývar dodáva omáčke hĺbku a bohatú chuť. Je základom mnohých polievok a omáčok. Vývar obsahuje živiny, ktoré podporujú imunitný systém.

2 strúčiky cesnaku: Cesnak dodáva jedlu intenzívnu a výraznú chuť. Je tiež známy svojimi zdravotnými benefitmi, vrátane zlepšenia imunitného systému. Má antibakteriálne a antivírusové vlastnosti.

Soľ podľa chuti: Soľ zvýrazňuje chuť všetkých ingrediencií. Používa sa podľa potreby na dochutenie. Pomáha tiež pri konzervovaní potravín.

Mleté čierne korenie podľa chuti: Korenie dodáva jedlu jemnú pikantnosť. Používa sa na dochutenie podľa chuti. Má tiež protizápalové účinky a podporuje trávenie.

Ocot podľa chuti: Ocot dodáva jedlu jemnú kyslosť, ktorá vyvažuje ostatné chute. Používa sa v malom množstve podľa chuti. Pomáha tiež pri konzervovaní a zlepšuje trávenie.

Rastlinná smotana podľa chuti (napr. sójová alebo mandľová smotana): Rastlinná smotana je zdravšou alternatívou klasickej smotany. Dodáva omáčke krémovosť bez pridaného tuku. Je vhodná pre ľudí s intoleranciou na laktózu.

Postup prípravy pre mladú fazuľku v kôprovo-smotanovej omáčke

1. Očistíme fazuľku, umyjeme ju a pokrájame na malé kúsky. Uvaríme v dostatočnom množstve slanej vody tak, aby nebola celkom mäkká. Scedíme, opláchneme studenou vodou a necháme dôkladne odkvapkať, aby si fazuľka zachovala svoju chrumkavosť.

2. Ošúpeme cibuľu a nadrobno ju posekáme. Rozpálime maslo na panvici a pridáme posekanú cibuľu, ktorú zľahka opražíme, aby nezhnedla a zachovala si sladkú chuť. Pridáme múku a spolu s cibuľou ju krátko orestujeme, aby nezhnedla.

3. Podlejeme slepačím vývarom, ktorý sme pripravili z kocky bujónu. Vývar postupne prilievame, aby sme dosiahli hladkú konzistenciu omáčky. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením, rozdrveným cesnakom a malým množstvom octu, ktorý dodá omáčke jemnú kyslosť.

4. Varíme približne 10 minút, kým omáčka nestratí múčnu príchuť. Počas varenia omáčku občas premiešame, aby sa neprichytila na dno hrnca. Sledujeme konzistenciu a podľa potreby pridáme vývar alebo vodu.

5. Umyjeme kôpor, oberieme lístočky zo stoniek a nadrobno ich posekáme. Nadrobno posekaný kôpor pridáme do omáčky spolu s mladou fazuľkou, ktorú sme predtým uvarili. Necháme zovrieť, aby sa všetky chute prepojili a fazuľka získala správnu textúru.

6. Pred podávaním vmiešame do omáčky po 1 polievkovej lyžici rastlinnej smotany, ktorá dodá omáčke jemnú krémovú konzistenciu. Pridáme tiež nadrobno posekaný kôpor, aby sme zvýraznili jeho sviežu chuť. Omáčku ešte krátko prevaríme, aby sa všetky ingrediencie prepojili.

Hodnotenie Školy stravovania: 9/10.

Tento recept je výživný a zdravý, vďaka kombinácii mladej fazuľky a kôpru, ktoré podporujú trávenie. Príprava je jednoduchá, aj keď si vyžaduje trocha trpezlivosti pri varení omáčky.

Záver

Mladá fazuľka v kôprovo-smotanovej omáčke je skvelou voľbou pre každého, kto hľadá chutný a zdravý pokrm. Tento recept spája jednoduchú prípravu s bohatou chuťou a výživovými benefitmi. Užite si túto delikatesu s rodinou alebo priateľmi a doprajte si skvelý kulinársky zážitok. 😊

Zhrnutie receptu

Ingrediencie

½ kg mladej fazuľky

½ cibule

3 dkg masla

½ zväzku kôpru

½ l slepačieho vývaru (kocka bujónu)

2 strúčiky cesnaku

Soľ, mleté čierne korenie

Ocot

Sladkú smotanu

Postup

1. Očistíme fazuľku, umyjeme, pokrájame na malé kúsky uvaríme v slanej vode tak, aby nebola celkom mäkká, scedíme, opláchneme studenou vodou a necháme dôkladne odkvapkať. Ošúpeme cibuľu a posekáme nadrobno.

2. Do spenenia rozpálime maslo, zľahka opražíme cibuľu a múku (tak, aby nezhnedli), podlejeme slepačím vývarom, ochutíme soľou, mletým čiernym korením, rozdrveným cesnakom, malým množstvom octu a necháme variť približne 10 minút (aby stratilo múčnu príchuť).

3. Umyjeme kôpor, oberieme lístočky zo stoniek a posekáme nadrobno. Vložíme do omáčky mladú fazuľku a necháme zovrieť. Pred podávaním vmiešame do omáčky po 1 polievkovej lyžici šľahačky a kôpru.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Toto pole je povinné.

Toto pole je povinné.