23mar

Ako si predĺžiť čerstvosť potravín: Ultimátny sprievodca skladovaním v chladničke a v mrazničke❄️

Dôvody pre určité doby skladovania sú dané biologickými a chemickými vlastnosťami potravín a ich schopnosťou podporovať rast mikroorganizmov alebo podliehať oxidácii. Chladnička a mraznička sú naši spojenci v boji proti skaze a znehodnoteniu a umožňujú nám efektívne využívať potraviny bez zbytočného plytvania.

Skladovanie hydiny

Hydina, známa svojou rýchlejšou plesnivosťou, by mala byť čo najskôr skonzumovaná alebo zmrazená. V chladničke vydrží 1-2 dni, v mrazničke 6-9 mesiacov.🐔

Ryby a morské plody sú extrémne kazivé a mali by byť konzumované alebo zamrazené ihneď po nákupe. V chladničke vydržia 1-2 dni, v mrazničke 3-6 mesiacov.🐟

Vajcia by mali byť skladované v chladničke 3-5 týždňov. Mlieko po otvorení potrebujeme spotrebovať do 5-7 dní a môže byť zmrazené na 1-3 mesiace. Tvrdé syry vydržia v chladničke až 6 mesiacov, v mrazničke 6-8 mesiacov. 🥛🧀

Ovocie a zelenina majú variabilné podmienky skladovania. Niektoré druhy vydržia v chladničke len pár dní, iné sa dajú úspešne zamraziť na 8-12 mesiacov. Blanšírovanie pred mrazením môže výrazne predĺžiť životnosť zeleniny. 🍇🥕

Skladovanie orechov

Orechy, bohaté na tuky, môžu rýchlo žltnúť. V chladničke vydržia 6 mesiacov, v mrazničke až 1 rok. 🌰

Chlieb a pekárenské výrobky pri izbovej teplote vydržia 2-4 dni, v chladničke týždeň a v mrazničke 2-3 mesiace.🍞

Skladovanie masla

Maslo si v chladničke udrží čerstvosť až 1 mesiac, v mrazničke až 6-9 mesiacov.🧈

Varené jedlá by mali byť spotrebované do 3-4 dní (v chladničke) alebo zamrazené na 2-6 mesiacov.

Skladovanie byliniek

Bylinky je možné skladovať v chladničke zabalené v papierovom uteráku a plastovom vrecúšku na 1-2 týždne alebo ich zamraziť až na 6 mesiacov.

PotravinyChladnička (0-4°C) [Dni]Mraznička (-18°C) [Mesiace]    Vysvetlenie
Čerstvé hovädzie, teľacie, jahňacie a bravčové3-5 dní6-12 mesiacovSteaky, kotlety a pečienky sa dobre uchovávajú vďaka ich nižšiemu pomeru povrchu k objemu.
Mleté mäso (hovädzie, teľacie, jahňacie, bravčové)1-2 dni3-4 mesiaceMleté mäso má väčší povrch, čo zvyšuje riziko rastu baktérií.
Hydina (kuracie, morčacie, kačacie)1-2 dni6-9 mesiacovHydina sa pomerne rýchlo kazí a mala by sa spotrebovať alebo zamraziť ihneď.
Divina (napr. jeleň, králik)1-2 dni8-12 mesiacovDivina je zvyčajne chudšia než mäso z domácich zvierat, čo ovplyvňuje jej časy skladovania.
Spracované mäso (napr. klobásy, šunka)5-7 dní1-2 mesiaceSpracované mäso bolo konzervované a môže vydržať dlhšie v chladničke, ale má kratšiu životnosť v mrazničke kvôli obsahu tuku a metódam konzervovania.
Čerstvé ryby a morské plody1-2 dni3-6 mesiacovRyby a morské plody sa veľmi kazia a mali by sa spotrebovať alebo zamraziť krátko po nákupe.
Uvarené mäso a mäsové jedlá3-4 dni2-3 mesiaceUvarené mäso by sa malo spotrebovať pomerne rýchlo, aby sa zachovala jeho kvalita a bezpečnosť.
Tvrdé syryAž 6 mesiacov6-8 mesiacovTvrdé syry môžu v chladničke vydržať dlho, ak sú správne zabalené.
Mlieko5-7 dní1-3 mesiaceMlieko by sa malo spotrebovať do týždňa od otvorenia a môže byť zamrazené pre neskoršie použitie.
Vajcia (v škrupine)3-5 týždňovNezamrazujú sa dobreVajcia môžu vydržať niekoľko týždňov v chladničke, ale pri zamrazení strácajú na kvalite.
MasloAž 1 mesiac6-9 mesiacovMaslo môže dlho vydržať ako v chladničke, tak aj v mrazničke.
Zvyšky uvarených jedál3-4 dni2-3 mesiaceZvyšky jedál by sa mali spotrebovať do niekoľkých dní alebo zamraziť pre dlhšie skladovanie.
Chlieb a pečivo3-5 dní3-6 mesiacovChlieb sa môže rýchlo vysušiť, ale dobre sa zamrazuje pre dlhšie skladovanie.
Čerstvá zeleninaRôzne8-12 mesiacov pre blanšírovanéČasy skladovania zeleniny sa líšia; niektoré možno blanšírovať a zamraziť pre dlhodobé skladovanie.
Čerstvé ovocieRôzne8-12 mesiacov pre vhodné typyČasy skladovania ovocia sa veľmi líšia; niektoré druhy ovocia sa dobre zamrazujú, zatiaľ čo iné nie.

Podrobnejšie info na linku tu: https://www.foodsafety.gov/food-safety-charts/cold-food-storage-charts

Záver

Tento sprievodca vás prevedie cez les rôznych potravín a ich optimálnych podmienok skladovania. S trochou znalostí a správnymi nástrojmi môžete zabezpečiť, že vaše potraviny zostanú čerstvé a chutné čo najdlhšie. A nezabudnite, každý malý krok k správnemu skladovaniu je krokom k udržateľnejšej a zdravšej budúcnosti. 🌍💚

 

2 Odpovede na Ako si predĺžiť čerstvosť potravín

  1. […] g mrazeného ovocia (dali sme čerstvé maliny a jahody, ale mohli by byť aj čerešne, čučoriedky alebo […]

  2. […] V súčasnej dobe, keď si môžeme dovoliť neobmedzený prístup k rôznym druhom potravín, sa často stretávame s otázkou, ako správne skladovať ovocie, zeleninu, mäso a ďalšie potraviny, aby sme zachovali ich čerstvosť a zároveň predišli plytvaniu. Poznanie správnych postupov skladovania môže výrazne prispieť k udržaniu kvality a bezpečnosti našej stravy. 🍎❄️🧊 Čítať viac. […]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Toto pole je povinné.

Toto pole je povinné.