01sep

Bounty tyčinka: Vyskúšajte lahodný dezert bez múky a mlieka 🥥🍫

Úvod

Bounty tyčinka je skvelou alternatívou pre tých, ktorí hľadajú zdravú a chutnú maškrtu bez obsahu múky a kravského mlieka. Tento recept kombinuje prírodné ingrediencie, ako je strúhaný kokos, kokosové mlieko a kokosové maslo, čím vytvára sladký dezert, ktorý si môžete vychutnať bez výčitiek svedomia. Jeho príprava je rýchla a jednoduchá. Výsledkom sú lahodné tyčinky, ktoré uspokoja vaše sladké chute 🥥🍫.

Popis ingrediencií

Strúhaný kokos (200g) je prirodzenou a výživnou zložkou, bohatou na vlákninu a zdravé tuky. Je ideálny na prípravu dezertov, kde dodáva jedinečnú kokosovú chuť a jemnú textúru.

Štipka soli slúži na zvýraznenie chutí v sladkých receptoch, čo robí dezert chutnejším a vyváženejším. Aj malé množstvo soli môže prekvapivo zlepšiť celkový chuťový profil.

Vanilkový extrakt (1/3) v prášku z pravej vanilky dodáva dezertu príjemnú a jemnú vanilkovú arómu. Pravá vanilka je bohatá na antioxidanty, ktoré podporujú zdravie.

Med alebo javorový sirup (2-3 PL) sú prírodné sladidlá, ktoré dodávajú dezertom sladkosť bez použitia rafinovaného cukru. Okrem toho obsahujú aj určité množstvo vitamínov a minerálov, čo ich robí zdravšou alternatívou.

Kokosové mlieko (150-200ml (iba tuhú časť) je rastlinná alternatíva kravského mlieka, ktorá dodáva dezertu krémovú textúru a jemnú kokosovú chuť. Tuhá časť kokosového mlieka je ideálna na vytváranie hustých a bohatých zmesí.

Kokosové maslo (2 PL) je výživné maslo vyrobené z jemne pomletého kokosu, ktoré dodáva receptu jemnosť a plnosť. Je bohaté na zdravé tuky, ktoré podporujú sýtosť a dodávajú energiu.

Kokosový olej (1ČL) je univerzálny rastlinný olej, ktorý sa v receptoch používa na zlepšenie konzistencie a ako základ pre polevy. Je ľahko stráviteľný a má mierne sladkú, kokosovú príchuť.

Do polevy potrebujete

Kokosový olej (1/3 šálky) 🥥

Kakao (1/3 šálky) dodáva poleve hlbokú, čokoládovú chuť, ktorá dokonale kontrastuje so sladkým kokosovým vnútrom. Okrem svojej chuti je kakao bohaté na antioxidanty a minerály, ktoré podporujú zdravie srdca.

Javorový sirup (2-3 PL) slúži ako prírodné sladidlo v poleve, ktoré dodáva jemnú sladkosť a jemný karamelový podtón. Je to tiež dobrý zdroj mangánu a zinku, ktoré podporujú imunitu.

Postup na prípravu Bounty tyčinky

Tento postup zaručuje, že vaše domáce Bounty tyčinky budú mať dokonalú textúru a lahodnú chuť, ktorá poteší každého milovníka kokosových dezertov.

1. Pripravíme si kokosový základ:

V stredne veľkej miske zmiešajte 200 g strúhaného kokosu so štipkou soli a 1/3 čajovej lyžičky vanilkového extraktu (prášok z pravej vanilky). Táto zmes by mala mať jemnú vôňu vanilky, ktorá sa krásne spojí s kokosom.

Do tejto zmesi pridajte 2-3 polievkové lyžice medu alebo javorového sirupu, čím dosiahnete ideálnu sladkosť. Potom pridajte 150-200 ml stuhnutej časti kokosového mlieka, ktoré bolo cez noc v chladničke, aby sa vytvorila krémová a hustá konzistencia. Nakoniec pridajte 2 polievkové lyžice kokosového masla a 1 čajovú lyžičku kokosového oleja. Dobre premiešajte, kým nevznikne kompaktná zmes vhodná na tvarovanie.

2. Tvarujeme tyčinky:

Zo zmesi tvarujte malé tyčinky podobné originálnym Bounty tyčinkám. Ak je zmes príliš mäkká, vložte ju na chvíľu do chladničky, aby stuhla a bola lepšie tvarovateľná.

Tyčinky uložte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ich v chladničke stuhnúť aspoň 30 minút.

3. Pripravíme si čokoládovú polevu:

Roztopte 1/3 šálky kokosového oleja na miernom ohni, pričom pridajte štipku soli a 1/3 šálky kakaa. Miešajte, kým sa ingrediencie dobre nespoja a vznikne hladká čokoládová poleva.  Kokosový olej je ideálny na prípravu čokoládovej polevy, pretože pri nízkej teplote rýchlo stuhne, čo je dôležité pre pevnosť tyčiniek.

Na dosladenie pridajte 2-3 polievkové lyžice javorového sirupu. Ak preferujete tmavšiu čokoládu, môžete pridať viac kakaa, podľa chuti.

4. Obalíme tyčinky v čokoládovej poleve:

Vezmite každú tyčinku a namočte ju do čokoládovej polevy, uistite sa, že je celá pokrytá vrstvou polevy. Pre rovnomerné pokrytie môžete použiť vidličku, aby ste sa vyhli zbytočnému zašpineniu prstov.

Tyčinky položte späť na papier na pečenie a dajte ich do chladničky, kde ich nechajte stuhnúť na minimálne 30 minút.

5. Finalizácia a servírovanie:

Po stuhnutí môžu byť tyčinky pripravené na okamžité servírovanie. Ak ich neplánujete podávať hneď, môžete ich skladovať v chladničke, kde vydržia čerstvé niekoľko dní.

Pred podávaním ich môžete ozdobiť strúhaným kokosom alebo jemne poprášiť kakaom pre estetický efekt. Takto pripravené tyčinky budú nielen chutné, ale aj vizuálne atraktívne na každom stole.

Print Recipe

Hodnotenie Školy stravovania

9/10. Tento recept je veľmi funkčný a zdravý, pričom poskytuje lahodnú alternatívu k tradičným dezertom bez obsahu lepku a laktózy.

Záver

Tieto domáce Bounty tyčinky sú dokonalou voľbou, ak si chcete dopriať niečo sladké a zároveň zdravé. Vďaka jednoduchému postupu a dostupným surovinám sa stanú obľúbeným dezertom vo vašej kuchyni. Či už ich pripravíte pre seba, alebo ako zdravý dezert pre rodinu či priateľov, určite nezostanú dlho na tanieri. Užite si ich bez výčitiek a vychutnajte si tento chutný alternatívny dezert.

Zhrnutie receptu

Bounty tyčinka

Recipe by Škola stravovania
Servings

8

servings
Prep time

15

minutes
Cooking time

10

minutes
Total time

25

minutes

Ingrediencie

  • 200g strúhaného kokosu

  • Štipka soli

  • 1/3 vanilkového extraktu (prášok z pravej vanilky)

  • 2-3 PL medu alebo javorového sirupu

  • ½ plechovky kokosového mlieka nechať stuhnúť v chladničke na noc a iba tú tuhú časť nie riedku 150ml (200max) iba tú tuhú časť

  • 2 PL kokosového masla

  • 1 ČL kokosového oleja

  • Poleva

  • 1/3 šálky kokos. oleja

  • Štipka soli

  • 1/3 šálky kakaa

  • 2-3 PL javorového sirupu

Postup prípravy

  • Suroviny zmiešame a tvarujeme tyčinky malé ako bounty. Ak je cesto riedke, dáme stuhnúť.
  • Následne si pripravíme polevu, kokosový olej roztopíme a zmiešame s ostatnými surovinami.
  • Hotové a vytvarované tyčinky máčame v čokoládovej poleve. Ukladáme na papier na pečenie. Potom dáme stuhnúť do chladničky.

Hodnotenie Školy stravovania:

  • 9/10. Tento recept je veľmi funkčný a zdravý, pričom poskytuje lahodnú alternatívu k tradičným dezertom bez obsahu lepku a laktózy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Toto pole je povinné.

Toto pole je povinné.