20apr

Paprikovo-uhorkový šalát upravený v paprike: Skvost jarnej a letnej záhrady

Jar a leto je obdobím, kedy nám záhrady a trhy ponúkajú obrovské množstvo čerstvých a chrumkavých zelenín, ktoré môžeme využiť na prípravu ľahkých a osviežujúcich jedál. Jedným z takýchto receptov, ktorý dokonale využíva sezónne ingrediencie, je paprikovo-uhorkový šalát upravený v paprike. Tento jedinečný šalát kombinuje sladkosť papriky s osviežujúcou chuťou uhorky a jemnou arómou pažítky, čo spolu tvorí nielen vizuálne atraktívne, ale aj chuťovo vynikajúce jedlo. 🌶️🥒

Ingrediencie

Na prípravu tohto farebného šalátu budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

4 žlté papriky: Žlté papriky sú známe svojou jemne sladkou chuťou a chrumkavou textúrou. Sú vynikajúcim zdrojom vitamínu C, čo prispieva k posilneniu imunitného systému a celkovej zdravotnej pohody. Tieto papriky sa v receptoch často používajú ako vizuálne atraktívne prvky vďaka svojej žiarivo žltej farbe.

1 červená (alebo zelená) paprika: Červená paprika má intenzívnejšiu sladkú chuť a obsahuje viac vitamínu C a beta-karoténu. Jej jasné červené sfarbenie pridáva estetický rozmer akémukoľvek jedlu. Zelená paprika je menej sladká, ale svojou sviežosťou a chrumkavosťou je skvelým doplnkom v šalátoch.

1 šalátová uhorka: Šalátová uhorka je obľúbená pre svoju šťavnatosť a sviežu chuť. Je nízkokalorická, obsahuje značné množstvo vody a je dobrým zdrojom vitamínu K, ktorý je dôležitý pre správnu zrážanlivosť krvi. Uhorky sa často používajú v studených jedlách a šalátoch pre ich osviežujúci efekt.

1 zväzok pažítky: Pažítka má jemnú cibuľovú chuť, ktorá skvele dopĺňa rôzne typy šalátov a omáčok. Je bohatá na vitamíny A a C, ako aj na minerály ako je draslík a železo, ktoré podporujú zdravie očí a imunitný systém. Pažítka je tiež cenená pre svoje protizápalové vlastnosti.

4 lyžice slnečnicových jadierok: Slnečnicové jadierka sú výborným zdrojom vitamínu E, ktorý funguje ako silný antioxidant ochraňujúci bunky tela. Okrem toho sú bohaté na zdravé tuky a minerály ako horčík a selén. Ich ľahko orechová chuť a chrumkavá textúra pridávajú jedlám zaujímavý rozmer.

1 lyžica Tamari omáčky: Tamari omáčka je základným kameňom ázijskej kuchyne a dodáva jedlám hĺbku a bohatosť chuti. Je vyrábaná fermentáciou sójových bôbov a soli, čo vytvára charakteristický tmavý a slaný elixír. Tamari omáčka je bezlepková a tiež je zdrojom niektorých dôležitých aminokyselín.

4 lyžice olivového oleja: Olivový olej je základom stredomorskej kuchyne, známy svojimi prospešnými účinkami na srdce vďaka obsahu zdravých mononenasýtených tukov. Má vysoký obsah antioxidantov, ako sú fenoly, ktoré prispievajú k jeho protizápalovým vlastnostiam. Tento olej je ideálny pre šalátové dresingy, kde jeho bohatá chuť vynikne.

2 lyžice octu: Ocot, často používaný v kuchyni na prípravu dresingov alebo ako dochucovadlo, je cenný pre svoje kyslé chuťové vlastnosti, ktoré oživia akékoľvek jedlo. Okrem toho môže pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi a podporovať trávenie. Vo väčšine receptov dodáva potrebnú aciditu (ovocnosť) a sviežosť.

Soľ a korenie podľa chuti: Soľ je základným dochucovadlom, ktoré zvyšuje chuť ostatných ingrediencií v jedle. Korenie, ako je čierne alebo biele, pridáva pikantnosť a hĺbku, ktoré môžu zvýrazniť hlavné chuťové tóny jedla. V kombinácii sú nevyhnutné pre vyváženie a zvýraznenie jednotlivých komponentov receptu.

Príprava začína dôkladným umytím a očistením paprík a uhorky. Zo žltých paprík orežeme časti okolo stopky, ktoré použijeme neskôr ako „pokrievky“ pri servírovaní. Vydlabané papriky nám poskytnú perfektné „misky“ na servírovanie šalátu. Červenú papriku a uhorku nakrájame na malé kocky, čo zabezpečí, že každé sústo bude plné chuti. 🍴🔪

Pažítku umyjeme, necháme odkvapkať a nasekáme na jemno. Slnečnicové jadierka ľahko opražíme na suchej panvici. Po opražení pridáme Tamari omáčku a miešame, kým sa omáčka úplne neodparí. Tým získajú jadierka na chuti a budú ideálnym doplnkom k šalátu.

V miske zmiešame olivový olej s octom a pridáme pripravené zeleninové kocky, opražené slnečnicové jadierka a pažítku. Všetko dobre premiešame a ochutíme soľou a korením. Následne naplníme pripravené žlté papriky šalátom a prikryjeme ich odrezanou časťou okolo stopky. 😋🥗

Nutričná hodnota a zdravotné prínosy

Tento šalát je nielen chutný, ale aj plný vitamínov a minerálov. Papriky sú vynikajúcim zdrojom vitamínu C, ktorý podporuje imunitný systém, zatiaľ čo uhorka dodáva hydratáciu a sviežosť. Olivový olej je známy svojimi zdravými tukmi, ktoré sú prospešné pre srdce a celkové zdravie. Sójová omáčka a slnečnicové jadierka pridávajú proteíny a esenciálne mastné kyseliny, čo robí tento šalát nielen lahodným, ale aj nutrične vyváženým. 💪🌟

Tento recept skvele spája vysokú funkčnosť s výživovými prínosmi, čím je nielen zdravý, ale aj ľahko pripraviteľný a perfektný na jarné a letné dni.

Záver

Paprikovo-uhorkový šalát v paprike je ideálnym jedlom na letné pikniky, rodinné večere alebo ako „zdravý snack“ počas dňa. Jeho príprava nevyžaduje veľa času ani zručností, čo ho robí dostupným pre každého kuchára. Vyskúšajte tento recept a potešte svoje chuťové bunky zdravým a farebným šalátom, ktorý oslavuje to najlepšie z letnej zeleniny. 🌞👩‍🍳

INGREDIENCIE

4 žlté papriky

1 červená (alebo zelená) paprika

1 šalátová uhorka

1 zväzok pažítky

4 lyžice slnečnicových jadierok

1 lyžica Tamari omáčky

4 lyžice olivového oleja

2 lyžice octu

Soľ a korenie podľa chuti

PRÍPRAVA

Čas prípravy: ½ hod.

1 Papriku a uhorku umyjeme a očistíme. Zo žltej papriky zrežeme časť okolo stopky ako pokrievku. Odstránime z nej jadierka. Červenú papriku rozpolíme, odstránime z nej jadierka a porežeme na veľmi malé kocky. Uhorku tiež porežeme na malé kocky. Pažítku umyjeme, necháme odkvapkať a porežeme ju najemno.

2. Slnečnicové jadierka opražíme bez tuku, zalejeme ich Tamari omáčkou, miešame ďalej, kým sa omáčka neodparí a zoberieme z ohňa.

3.  V mise dobre zmiešame olivový olej s octom a primiešame uhorkové a paprikové kocky, slnečnicové jadierka a pažítku. Šalát nakoniec dochutíme soľou a korením.

4. Šalátom naplníme žlté papriky a prikryjeme stopkovou časťou.


Značky: , ,

Jedna odpoveď na "Paprikovo-uhorkový šalát v paprike"

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Toto pole je povinné.

Toto pole je povinné.